Moraviachor zlatý v Bielsko-Białe!

23.10.2016 20:00

Od čtvrtka 20. do neděle 23. října 2016 si Moraviachor užil prodloužený víkend poblíž česko-polských hranic. Díky účasti na soutěži v polské Bielsko-Białe se musel sejít už ve čtvrtek večer (i když v neúplné sestavě), a to na úplném severovýchodu České republiky v horské chatě v Nýdku-Hluchové. Tam jej pozval Dívčí komorní sbor CZKW Třinec, se kterým Moraviachor v pátek večer koncertoval v evangelickém kostele v blízké Bystřici.

V sobotu ráno se Moravichor přesunul do polské Bielsko-Białe na soutěž Gaude cantem. Po soutěži a odpoledním koncertu v kostele v malé obci Godziszka musel čekat na vyhlášení výsledků až do nedělního odpoledne. Čekání se ale vyplatilo, Moraviachor získal za svůj výkon 95 bodů a tedy zlaté pásmo, dále cenu pro nejlepší zahraniční sbor a cenu za nejzajímavější provedení skladby inspirované lidovou hudbou (Zdeněk Lukáš - Oj, oj, oj). Každé z těchto ocenění doprovázel šek na 1000 złotých. 

Soutěžní program Moraviachoru: Claudio Monteverdi - Cantate Domino; Sergej Rachmaninov - Bogorodice Devo; Francis Poulenc - Marie; upr. Oldřich Halma - Mikulecká dědina; Zdeněk Lukáš - Oj, oj, oj