Moraviachor vítězem kategorie na soutěži VoceMagna

08.10.2017 20:00

Moraviachor se v sobotu 7. října 2017 zúčastnil premiérového ročníku soutěže Voce Magna v Žilině. Jako festival sborového umění se Voce Magna koná vždy na podzim již od roku 2010, až v roce 2017 se organizátoři rozhodli uspořádat i mezinárodní soutěž, a to hned ve více kategoriích - smíšené sbory, ženské sbory, mužské sbory, komorní sbory a také ve více kategoriích mládežnických a dětských sborů. Vrcholem soutěže pak bylo zápolení o cenu Grand Prix. Zájem sborů o soutěž výrazně převýšil očekávání pořadatelů a tak organizace soutěže nebyla dostatečná - Moraviachor nedostal přiděleného průvodce a po ranní registraci se musel celý den pohybovat po soutěži sám. Dodaný harmonogram se ale neměnil a tak tento nedostatek nezpůsobil žádný problém.


Soutěž se konala v budovách konzervatoře a Domu umenia Fatra, kde soutěžil i Moraviachor. V kategorii smíšených sborů se utkal se sbory Sursum corda ze slovenské Rosiny a Chorus Ostrava. Repertoár Moraviachoru zahrnoval osvědčené skladby: Heinrich Schütz - Die Himmel erzählen die Ehre Gottes; Sergej Rachmaninov - Bogorodice Devo; Tereza Surovíková - Hodie Christus natus est; upr. Oldřich Halma - Mikulecká dědina; Zdeněk Lukáš - Oj, oj, oj. Soutěžní vystoupení se Moraviachoru pod vedením Josefa Surovíka vydařilo a kromě zlatého pásma získal i 1. místo ve své kategorii (zřejmě těsně před Chorus Ostrava, bodové hodnocení nebylo oficiálně zveřejněno) a postoupil do odpolední soutěže Grand Prix, ve které triumfoval dětský sbor Jitro z Hradce Králové.


Ačkoliv nebyli organizátoři schopni vše personálně zabezpečit, proběhla soutěž z pohledu Moraviachoru dobře. Její výsledky zároveň odrážejí srovnání mezi současným sborovým zpěvem v České a Slovenské republice: z desíti slovenských sborů pouze dva získaly zlaté pásmo (jednalo se o renomované sbory Cambiar la música a Omnia), z osmi českých sborů si zlaté pásmo vybojovalo šest; k pěti českým účastníkům Grand Prix (Moraviachor, Chorus Ostrava, Ondrášek Nový Jičín, Jitro Hradec Králové a Campanella Olomouc) se připojil ze Slovenska pouze ženský sbor Cambiar la música.

 

Výsledkovou listinu naleznete zde